Sposób przygotowania:
Owsianka pieczona z żurawinową galaretkąETAP 1:
Płatki migdałowe zmielić i wymieszać z siemieniem lnianym oraz płatkami owsianymi.
Ricottę rozmieszać trzepaczką razem z jajkiem i miodem. Suche składniki wsypać do serka i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do formy o wymiarach 11 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 15 min.
ETAP 2:
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na około 20 min, aż napęcznieje. Zmiksować blenderem na gładką masę i wstawić na ogień.
Dobrze podgrzać żurawinę tak, aby namoczone i odsączone listki żelatyny mogły się rozpuścić.
Masę wystudzić i przelać na upieczoną owsiankę.
Odstawić do stężenia i pokroić na kwadraty. Smacznego :)
Justi2401