SUPERPRZEPIS

Owsianka pieczona z żurawinową galaretką

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Owsianka pieczona z żurawinową galaretką

Lekki i zdrowy deser z pieczonej owsianki z dodatkiem migdałów, przykryty galaretką z suszonej żurawiny.

Składniki:

Owsianka pieczona z żurawinową galaretką

PIECZONA OWSIANKA:

  • 125 g serka ricotta
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki płynnego miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

GALARETKA Z ŻURAWINY:

Sposób przygotowania:

Owsianka pieczona z żurawinową galaretką

ETAP 1:

Owsianka pieczona z żurawinową galaretką
Owsiankę z ricottą przełożyć do formy i wyrównać.

Płatki migdałowe zmielić i wymieszać z siemieniem lnianym oraz płatkami owsianymi.

Ricottę rozmieszać trzepaczką razem z jajkiem i miodem. Suche składniki wsypać do serka i dokładnie wymieszać.

Przełożyć do formy o wymiarach 11 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 15 min.

ETAP 2:

Owsianka pieczona z żurawinową galaretką
Na upieczoną owsiankę wylać tężącą galaretkę żurawinową.

Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na około 20 min, aż napęcznieje. Zmiksować blenderem na gładką masę i wstawić na ogień.

Dobrze podgrzać żurawinę tak, aby namoczone i odsączone listki żelatyny mogły się rozpuścić.

Masę wystudzić i przelać na upieczoną owsiankę.

Odstawić do stężenia i pokroić na kwadraty. Smacznego :)