Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto z budyniem i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamiast zimnej wody do ciasta można dodać śmietanę a wierzch zastąpić innymi dowolnymi bakaliami. Smacznego.

Ciasto z budyniem i dżemem

Składniki:

Ciasto z budyniem i dżemem

 

  • 30 dag mąki tortowej
  • 25 dag masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • ok. ⅓ szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • ok. ½ tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i dżemem
Na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, szczyptę soli i ok. ⅓ szklanki zimnej wody. Wysiekać i wyrobić ciasto. Uformować kulę, włożyć na ok 1 godzinę do lodówki. Ciasto można podzielić na dwie części i upiec osobno w kwadratowej formie lub wyłożyć do dużej prostokątnej formy i dopiero po upieczeniu przekroić na dwa oddzielne kawałki. Po wyłożeniu na blachę ciasto nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez ok. 20 minut. Ostudzić.

Budyń ugotować w szklance mleka, ostudzić.

Wierzch jednego placka posmarować dżemem, kolejno wyłożyć budyń i przykryć drugim plackiem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta. Posypać bakaliami.