darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Cheeseburgery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podobne do tych ze znanej sieciówki

Cheeseburgery Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cheeseburgery

 

  • 0,5 kg zmielonej, dobrej wołowiny
  • 10 bułek do hamburgerów
  • 10 plasterków sera w plasterkach hochland (cheddar lub emmentaler)
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka ogórków kiszonych
  • ok 10 listków sałaty
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy
  • musztarda dijon, keczup
  • sól, pieprz, olej

 

 

Sposób przygotowania:

Cheeseburgery
Najpierw należy przygotować wszystkie składniki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i odłożyć na talerzyku. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Mięso przełożyć do miski, dodać musztardę ziarnistą, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety, spłaszczyć. W miseczce wymieszać musztardę dijon z keczupem. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć kotlety na jednej połowie patelni, podczas smażenia kilka razy spłaszczać kotlety. Po przewróceniu kotletów na drugą stronę, na drugiej połowie patelni ułożyć połówki bułek. Usmażone kotlety i bułki zdjąć z patelni. Połówki bułek posmarować cienką warstwą sosu keczupowo-musztardowego, posypać cebulką, ułożyć listek sałaty, kotlet, plasterek sera i po dwa plasterki ogórka. Przykryć drugą połówką bułki. Podałam z frytkami domowej roboty, były przepyszne:-)
Cheeseburgery
Z mięsa należy uformować kulki i je spłąszczyć
Cheeseburgery
Musztardę z keczupem wymieszać w miseczce
Cheeseburgery
Na patelni usmażyć kotlety i bułki do hamburgerów
Cheeseburgery
Stopniowo układać skłądniki w bułce i zajadać