kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Waniliowy krem brulee

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zagotuj śmietanę z mlekiem i 3 łyżkami cukru oraz cukrem waniliowym .

Waniliowy krem brulee

Składniki:

Waniliowy krem brulee

 

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru brązowego + 6 łyżeczek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy krem brulee
Następnie przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyciągnij ziarenka i przełóż do śmietany razem z pozostałą laską - zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszek i powoli dolewaj masę śmietanową (bez laski) i miksuj. Przelej do sześciu kokilek i wstaw do nagrzanego 180 C piekarnika na blaszkę, następnie wlej na blaszkę gorącej wody do 1/2 wysokości kokilek piec ok 50 minut. Po upieczeniu chłodzić minimum 5-6 godzin. Przed podaniem każdy krem posypać łyżeczką brązowego cukru i przypalać go ręcznym mini palnikiem gazowym do roztopienia się cukru.