iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Gruszki w waniliowym kremie.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Gruszki pachnące wanilią

Gruszki w waniliowym kremie.

Składniki:

Gruszki w waniliowym kremie.

 

  • 4 duże gruszki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2lyzki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Gruszki w waniliowym kremie.
Obieramy gruszki.Do garnka wlewamy szklanke wody,sok z cytryny,dodajemy polowe cukru,wkladamy gruszki przekrojone na polowki i gotujemy do miekkosci.Wyjac,ostudzic.Ucieramy zoltka z reszta cukru na kogel-mogel,dodajemy budyñ i zalewamy wrzacym mlekiem,bez przerwy mieszajac,by nie robily sie grudki.Kilka minut trzymamy na malaym ogniu,nie dopuszczajac do zagotowania,aby krem sie nie zwarzyl.Odsaczone gruszki,ulozyc w salaterki i zalac lekko ostudzonym kremem.Wstawiamy do lodowki,podajemy na zimno.Mozna przybrac bita smietana,przed podaniem.