MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ptysie z waniliowym kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ptysie z waniliowym kremem budyniowym polane mleczną czekoladą - kolejny prezent dla babci i dziadka

Ptysie z waniliowym kremem budyniowym

Składniki:

Ptysie z waniliowym kremem budyniowym

 

  • na około 20 ptysi

 

 

 

  • dodatkowo:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Ptysie z waniliowym kremem budyniowym
Wodę zagotowujemy, następnie rozpuszczamy w niej masło. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i wsypujemy do rozpuszczonego masła. Ściągamy z ognia i mieszamy - ma powstać jednolita i błyszcząca masa. Gdy masa ostygnie, dodajemy jajka, proszek do pieczenia - cały czas miksując. Masą napełniamy rękaw cukierniczy, i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysie pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie kolejne 10 minut w temp 180 stopni. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika! Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Podgrzewamy aż masło i cukier się rozpuszczą. Wanilię przecinamy na pół i wydrążamy ziarenka. Mąki przesiewamy, dodajemy żółtka, wanilię i budyń - miksujemy. Gdy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy masę budyniową. Miksujemy dopóki masa nie zrobi się gęsta. Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i przekładamy masą budyniową. Gotowe polewamy roztopioną czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. SMACZNEGO :)