Grażyna87

Grażyna87

Kucharz
[Przepisów: 8]

Chiński Ryż Smażony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne dla osób którzy kochają ryż a znudziły im się już typowe przepisy.

Chiński Ryż Smażony

Składniki:

Chiński Ryż Smażony

 

  • 3 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • mrożone warzywa chińskie(ja kupuję mieszankę warzywną chińską z lidla) - połowę opakowania
  • pierś z kurczaka 0,3kg
  • olej sezamowy, granulowany imbir, pieprz prawdziwy, czosnek granulowany, sól, 1 kostka bulionu wołowego

Sposób przygotowania:

Chiński Ryż Smażony
Kroimy pierś z kurczaka na drobne kawałki i marynujemy przez godzinę w marynacie. Marynata : czosnek granulowany, łyżka oleju sezamowego, sól, imbir, łyżka oleju palmowego(można zastąpić olejem którego używamy do smażenia, ja daję olej palmowy ponieważ dodaje nutkę smaku dymnego). Gotujemy ryż na twardo. Przygotować bulion z kostek rosołowych. Ugotowany ryż wymieszać z bulionem(całym). Odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie usmażyć zamarynowanego kurczaka(już nie dodawać oleju do smażenia). Cebulę pokroić w grubsze piórka i podsmażyć razem z rozmrożonymi warzywami. Dodać wszystko do ryżu i całość podsmażać na wolnym ogniu aby lekko odparowała woda. Doprawić sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i pieprzem.