Sposób przygotowania:
Chleb kielecki
Ziemniaki dobrze wymieszac z zakwasem i maslanka.Miksture szczelnie przykyc i zostawic na 12 godzin w temperaturze pokojowej.Najlepiej przygotowac sobie zaczyn wieczorem a rano do zaczynu maslankowo-ziemniaczanego dodac maki,sol i wyobic gladkie ciasto.Zostawic do wyrosniecia na ok.4 godziny,w miedzyczasie zlozyc ciasto trzykrotnie.Nastepnie uformowac owalny bochenek i pozostawic do wyrosniecia na posypanej maka blaszce.Ciasto powinno podwoic swoja objetosc.Piekarnik nagrzac do 250 st.C Przed wlozeniem chleba do pieca scianki piekarnika spryskac woda.Chleb naciac,przez 15 minut piec w 250 st.C nastepnie obnizyc tem. i piec przez nastepne 30 min. w 200 st.C.Studzic na kratce.
Na podstawie przepisu na blogu Aabeska waniliowa
Na podstawie przepisu na blogu Aabeska waniliowa
luna
Netka
Dziekuje Luna:)
Chleb jest przepyszny i dlugo zachowuje swiezosc.Pozdawiam:)
nasteczka
Netka