Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Chleb kielecki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Chleb kielecki,czyli chleb z maslanka i ziemniakami,z bardzo chrupiaca skorka.Mniam.

Chleb kielecki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb kielecki

 

  • 200 gr ugotowanych,odcedzonych i dobrze ugniecionych ziemniakow

 

  • 100 gr maki zytniej razowej

 

  • 300-400 gr maki pszennej chlebowej(w Uk najlepsza,wg mnie ,ta z Lidla)

 

  • 200 gr maslanki(temperatura pokojowa)

 

 

  • 6 lyzek aktywnego,zytniego zakwasu razowego

Sposób przygotowania:

Chleb kielecki
Ziemniaki dobrze wymieszac z zakwasem i maslanka.Miksture szczelnie przykyc i zostawic na 12 godzin w temperaturze pokojowej.Najlepiej przygotowac sobie zaczyn wieczorem a rano do zaczynu maslankowo-ziemniaczanego dodac maki,sol i wyobic gladkie ciasto.Zostawic do wyrosniecia na ok.4 godziny,w miedzyczasie zlozyc ciasto trzykrotnie.Nastepnie uformowac owalny bochenek i pozostawic do wyrosniecia na posypanej maka blaszce.Ciasto powinno podwoic swoja objetosc.Piekarnik nagrzac do 250 st.C Przed wlozeniem chleba do pieca scianki piekarnika spryskac woda.Chleb naciac,przez 15 minut piec w 250 st.C nastepnie obnizyc tem. i piec przez nastepne 30 min. w 200 st.C.Studzic na kratce.
Na podstawie przepisu na blogu Aabeska waniliowa
Chleb kielecki
Etap 1
Chleb kielecki
Etap 2

Tagi:

mak chleb