mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Chleb mieszany z otrębami z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Domowy chlebek na zakwasie z żurawiną z otrębami

 Chleb mieszany z otrębami z żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb mieszany z otrębami z żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb mieszany z otrębami z żurawiną
Do zakwasu dodaje mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie ½ szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól, otręby granulowane z żurawiną. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolite ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika, i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut temp początkowa 250 stopni 10 minut i zmniejszam na 180 stopni. Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką
 Chleb mieszany z otrębami z żurawiną
Ciasto przed wyrobieniem dodane otręby z żurwiną
 Chleb mieszany z otrębami z żurawiną
Ciasto w koszyczku przed wyrośnięciem włozone
 Chleb mieszany z otrębami z żurawiną
Ciasto ugniecione wyrośnietę gotowe do podpieczenia

Tagi:

chleb pieczywo