slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 941]

Chleb orkiszowy na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny domowy chlebek upieczony z mąki orkiszowej na jogurcie naturalnym. Mój chlebek upiekłam w tortownicy i dzięki temu otrzymałam okrągły bochenek. Polecam

Chleb orkiszowy na jogurcie

Składniki:

Chleb orkiszowy na jogurcie

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy na jogurcie
Rozczyn: jogurt (w temperaturze pokojowej) przelewamy do miski, dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy do rozczynu mąkę, sól i oliwę oraz zagniatamy ciasto na chleb. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do tortownicy (ja moją wyłożyłam papierem do pieczenia), ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy na kratce.