maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Domowy chleb orkiszowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chlebek orkiszowy domowej roboty na drożdżach doskonała propozycja dla miłośników domowego pieczywa.

Domowy chleb orkiszowy

Składniki:

Domowy chleb orkiszowy

 

  • 800 g maki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 600 ml ciepłej wody
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 1 jajko
  • ziarna do posypania

Sposób przygotowania:

Domowy chleb orkiszowy
Mąkę, sól, drożdże, ziarna, oliwę i miód połączyć razem, a następnie dodawać ciepłą wodę.

Ciasto wyrobić przez 15 minut, a następnie podzielić na dwie części i przełożyć do prostokątnych foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.

Tak przygotowany chleb odstawić do wyrośnięcia na 45 - 60 minut.

Wyrośnięty chleb posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 40-50 minut. Ostudzić.

Smacznego.