slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Chleb pszenno-orkiszowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo z mąką orkiszową. Mąka orkiszowa dodała aromatu orzechowego do chleba. Uwielbiam domowe pieczywo i staram się piec je najczęściej jak mogę. Polecam.

Chleb pszenno-orkiszowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenno-orkiszowy

 

  • 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 op. drożdży suchych (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szkl ciepłej wody
  • garść pestek słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-orkiszowy
Do dużej miski wsypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie dodajemy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do silikonowej keksówki i posypujemy ziarnami słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego.
Chleb pszenno-orkiszowy
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki
Chleb pszenno-orkiszowy
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki

Tagi:

chleb pieczywo