Sposób przygotowania:
Chleb kukurydziano-orkiszowy
Do miski wsypujemy obie mąki, sól i suszone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie smarujemy wyrośnięty chleb zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie smarujemy wyrośnięty chleb zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.