slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Chleb kukurydziano-orkiszowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Chleb zrobiony na mące orkiszowej i kukurydzianej jest zdrowszy od pszennego i bardziej sycący. Jest to smaczny i idealny chleb na śniadanie. Polecam

Chleb kukurydziano-orkiszowy

Składniki:

Chleb kukurydziano-orkiszowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb kukurydziano-orkiszowy
Do miski wsypujemy obie mąki, sól i suszone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Następnie smarujemy wyrośnięty chleb zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Tagi:

pieczywo chleb