Sposób przygotowania:
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
1. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, zioła i przyprawy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i w raz z olejem wlewamy do mąki. Następnie hakiem do zagniatania ciasta wyrabiamy przez kilkanaście minut. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i dobrze odchodzące od misy.
2. Tak wyrobione ciasto przekładamy do większej miski posmarowanej olejem i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce. Ciasto można przykryć czystą ściereczką.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki posmarowanej olejem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto jest dość luźne więc do się uformować rękami i nie trzeba wałkować. W ciasto wbijamy oliwki odsączone z zalewy, smarujemy olejem i posypujemy według uznania suszonym rozmarynem.
4. Tak wykonane ciasto odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do ładnego zrumienienia się.
6. Gotową podajemy. Smacznego życzę.
2. Tak wyrobione ciasto przekładamy do większej miski posmarowanej olejem i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce. Ciasto można przykryć czystą ściereczką.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki posmarowanej olejem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto jest dość luźne więc do się uformować rękami i nie trzeba wałkować. W ciasto wbijamy oliwki odsączone z zalewy, smarujemy olejem i posypujemy według uznania suszonym rozmarynem.
4. Tak wykonane ciasto odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do ładnego zrumienienia się.
6. Gotową podajemy. Smacznego życzę.
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Bardzo polecam, ja uwielbiam :)
mocsłodkości