Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1428]

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna drożdżowa focaccia z dużą ilością oliwek i aromatycznych ziół i przypraw. Idealna na przekąskę, przystawkę czy można zabrać na piknik. Polecam.

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Składniki:

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Ciasto:

Dodatkowo:

  • słoik oliwek zielonych
  • rozmaryn suszony do oprószenia focacci
  • olej do posmarowania blaszki i focacci

Sposób przygotowania:

Focaccia z oliwkami i rozmarynem
1. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, zioła i przyprawy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i w raz z olejem wlewamy do mąki. Następnie hakiem do zagniatania ciasta wyrabiamy przez kilkanaście minut. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i dobrze odchodzące od misy.

2. Tak wyrobione ciasto przekładamy do większej miski posmarowanej olejem i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce. Ciasto można przykryć czystą ściereczką.

3. Po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki posmarowanej olejem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto jest dość luźne więc do się uformować rękami i nie trzeba wałkować. W ciasto wbijamy oliwki odsączone z zalewy, smarujemy olejem i posypujemy według uznania suszonym rozmarynem.

4. Tak wykonane ciasto odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do ładnego zrumienienia się.

6. Gotową podajemy. Smacznego życzę.