WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Domowe bułki do hot dogów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne domowe bułki z sezamem idealne do domowych hot dogów lub do kanapek. Również do jedzenia na sucho.

Domowe bułki do hot dogów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe bułki do hot dogów

 

  • 4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ok. 30 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłej wody
  • 200 ml ciepłego mleka + ok. 3 łyżki do posmarowania bułek
  • ok. 60 g masła
  • 1 jajko
  • ziarno sezamu do posypania bułek

Sposób przygotowania:

Domowe bułki do hot dogów

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i 3 łyżki mąki oraz letnią wodę. Rozmieszać i odstawić na 15 minut.

Resztę mąki przesiać do miski. Dosypać sól. Wbić jajko. Dolać ciepłe mleko oraz roztopione i przestudzone masło. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mikserem z hakami wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ścian miski. Zmiksowane ciasto pozostawić w misce, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (u mnie 45 minut).

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 12 porcji. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.

Bułki piec w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 minut do wyraźnego zrumienienia.

Po upieczeniu przestudzić na kratce. Używać do domowych hot dogów lub do kanapek.

Domowe bułki do hot dogów
Bułki do hot dogów po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Domowe bułki do hot dogów
Uformowane bułki posmarowane mlekiem i posypane sezamem
Domowe bułki do hot dogów
Wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe na bułeczki
Domowe bułki do hot dogów
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodany do pozostałych skłądników na bułki