Sposób przygotowania:
Domowe bułki do hot dogówETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i 3 łyżki mąki oraz letnią wodę. Rozmieszać i odstawić na 15 minut.
Resztę mąki przesiać do miski. Dosypać sól. Wbić jajko. Dolać ciepłe mleko oraz roztopione i przestudzone masło. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mikserem z hakami wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ścian miski. Zmiksowane ciasto pozostawić w misce, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (u mnie 45 minut).
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 12 porcji. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Bułki piec w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 minut do wyraźnego zrumienienia.
Po upieczeniu przestudzić na kratce. Używać do domowych hot dogów lub do kanapek.