kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1185]

Chleb orkiszowy z oliwą i błonnikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny chlebek pełnoziarnisty z dodatkiem błonnika i oliwy. Z takim domowym chlebkiem kanapki smakują pysznie.

Chleb orkiszowy z oliwą i błonnikiem

Składniki:

Chleb orkiszowy z oliwą i błonnikiem

 

  • 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szkl mąki orkiszowej białej
  • 1 op suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka błonnika witalnego
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • keksówka 22 x 8 x 7
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy z oliwą i błonnikiem
Do miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże, błonnik, sól. Wlewamy wodę i oliwę i zagniatamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośniete ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy i wstawiamy blaszkębz ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godz.

Upieczony chleb przekładamy na kratkę i studzimy.