Sposób przygotowania:
Pizza z szynkąETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i oliwę. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać mikserem z hakami do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika. Pomidory z puszki zblendować z rozgniecionym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować ciasto.
Szynkę pokroić w kostkę i posypać nią pizzę. Ser zetrzeć na tarce. Połową sera posypać pizzę. Wstawić do piekarnika.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Posypać resztą sera i zapiekać do roztopienia.
Pokroić na kawałki i podawać na gorąco.