Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Muffinki szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki w wersji wytrawnej z dodatkiem szpinaku, któremu zawdzięczają ciekawy kolor oraz który podbija ich wartości odżywcze.

Muffinki szpinakowe

Składniki:

Muffinki szpinakowe

 

Sposób przygotowania:

Muffinki szpinakowe

ETAP 1:

Muffinki szpinakowe
Szpinak smażymy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek

Szpinak myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szpinak wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

ETAP 2:

Muffinki szpinakowe
Łączymy ze sobą mąkę, sodę, jajko, mleko, przyprawy i masło

Masło roztapiamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy sodę, mleko, jajko, przyprawy i roztopione masło.

ETAP 3:

Muffinki szpinakowe
Dodajemy szpinak. Całość blendujemy na jednolite ciasto.

Dodajemy szpinak. Całość blendujemy na jednolite ciasto.

ETAP 4:

Muffinki szpinakowe
Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w formie na muffinki.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Paprykę i szynkę dodajemy do ciasta, mieszamy.
Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Pieczemy w 175 st. C przez 25-30 minut.

Do dekoracji muffinek możemy użyć np. pomidorków koktajlowych.