Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy bez wyrabiania1.
W misce wymieszać mąkę, sól i pestki słonecznika.
2.
Do kubeczka z miarką wkruszyć drożdże, dodać melasę i uzupełnić letnią wodą do pojemności 200 ml.
Wymieszać aby drożdże się rozpuściły (nie pozostawiać do wyrastania) i przelać do miski z mąką, przemieszać.
3.
Do miarki ponownie wlać 200 ml wody i dodać 1-2 łyżeczki octu winnego. Wlewać płyn do mąki mieszając jednocześnie łyżką tylko do połączenia składników. Może się okazać, że nie cały płyn zostanie zużyty. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste.
4.
Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 15 minut.
W tym czasie wysmarować keksówkę masłem i obsypać otrębami.
Lekko wyrośnięte ciasto przemieszać łyżką i przełożyć do foremki.
Powierzchnię wyrównać mokrą łyżką i posypać czarnuszką.
5.
Na foremkę nałożyć kapturek z torebki foliowej i odstawić na kolejne 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.
6.
Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejszyć ją do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut.
7.
Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.
zbysiowa
edytaha
Dziękuję Madziu, naprawdę jest pyszny i szybko się go robi, polecam serdecznie :)
Alicja Żebrowska
edytaha
Super! Bardzo się cieszę :)
Martycja