edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chleb orkiszowy bez wyrabiania

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb razowy z mąki orkiszowej pełnoziarnistej z pestkami słonecznika to doskonała propozycja dla osób kochających domowe pieczywo, a nie mających wiele czasu na jego wypiek. Jest zdrowy, pyszny i na długo daje uczucie sytości.

Chleb orkiszowy bez wyrabiania

Składniki:

Chleb orkiszowy bez wyrabiania

 

  • 400 g mąki orkiszowej typ 1850
  • łyżeczka soli
  • 100 g pestek słonecznika
  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki melasy buraczanej (cukru)
  • ok. 400 ml wody
  • 1-2 łyżeczki octu winnego (jabłkowego)
  • czarnuszka do posypania
  • masło i otręby do foremki

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy bez wyrabiania

1.

Chleb orkiszowy bez wyrabiania
W misce umieścić sypkie składniki: mąkę, sól i pestki słonecznika.

W misce wymieszać mąkę, sól i pestki słonecznika.

2.

Chleb orkiszowy bez wyrabiania
Drożdże wymieszać w kubeczku z melasą i letnią wodą.

Do kubeczka z miarką wkruszyć drożdże, dodać melasę i uzupełnić letnią wodą do pojemności 200 ml.
Wymieszać aby drożdże się rozpuściły (nie pozostawiać do wyrastania) i przelać do miski z mąką, przemieszać.

3.

Chleb orkiszowy bez wyrabiania
Wymieszać ciasto dolewając drugą porcję wody z dodatkiem octu.

Do miarki ponownie wlać 200 ml wody i dodać 1-2 łyżeczki octu winnego. Wlewać płyn do mąki mieszając jednocześnie łyżką tylko do połączenia składników. Może się okazać, że nie cały płyn zostanie zużyty. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste.

4.

Chleb orkiszowy bez wyrabiania
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami.

Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 15 minut.
W tym czasie wysmarować keksówkę masłem i obsypać otrębami.
Lekko wyrośnięte ciasto przemieszać łyżką i przełożyć do foremki.
Powierzchnię wyrównać mokrą łyżką i posypać czarnuszką.

5.

Chleb orkiszowy bez wyrabiania
Nałożyć kapturek z torby foliowej.

Na foremkę nałożyć kapturek z torebki foliowej i odstawić na kolejne 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.

6.

Chleb orkiszowy bez wyrabiania
Wyrośnięte w foremce ciasto.

Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejszyć ją do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut.

7.

Chleb orkiszowy bez wyrabiania
Chleb wystudzić na kratce.

Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.