Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Owsiano-pszenne bułki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne bułeczki i na śniadanie i na kolację. Z bardzo dużą ilości płatków owsianych, przez to nie są puszyste, ale są bardzo sycące. Po zjedzeniu jednej jesteśmy bardzo najedzeni. Proste w wykonaniu.

Owsiano-pszenne bułki drożdżowe

Składniki:

Owsiano-pszenne bułki drożdżowe

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Owsiano-pszenne bułki drożdżowe
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem. Do miski wsypujemy płatki owsiane i mąkę, wlewamy rozpuszczone składniki i mieszamy dokładnie widelcem. Gdyby ciasto było zbyt luźne można dosypać mąki tortowej, a zbyt gęste to dolać mleka. Wszystko zależy od wilgotności mąki. Cisto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej, ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.

4. Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Polecam studzić na metalowej kratce.

5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.