Sposób przygotowania:
Owsiano-pszenne bułki drożdżowe
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem. Do miski wsypujemy płatki owsiane i mąkę, wlewamy rozpuszczone składniki i mieszamy dokładnie widelcem. Gdyby ciasto było zbyt luźne można dosypać mąki tortowej, a zbyt gęste to dolać mleka. Wszystko zależy od wilgotności mąki. Cisto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej, ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.
4. Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Polecam studzić na metalowej kratce.
5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej, ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.
4. Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Polecam studzić na metalowej kratce.
5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.