migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chleb orkiszowy z siemieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny i zdrowy chlebek z mąki orkiszowej z dodatkiem ziarenek siemienia. Idealny na kanapki z samym masełkiem.

Chleb orkiszowy z siemieniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb orkiszowy z siemieniem

 

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 450 g mąki orkiszowej typ 650
  • 300 ml letniej wody
  • 3/4 szklanki siemienia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy z siemieniem
Do miski przełożyć zakwas. Dodać letnią wodę, olej oraz ziarna siemienia. Wymieszać i dodać mąkę orkiszową wymieszaną ze solą. Wyrobić jednolite ciasto.

Gotowe ciasto odstawić do wyroścnięcia na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto wygazować i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.

Po upieczeniu wierzch posmarować wodą, aby skórka nie była twarda i ułożyć na kratce do całkowitego wystudzenia.
Chleb orkiszowy z siemieniem
Do miski przełożyć zakwas. Dodać letnią wodę, olej oraz ziarna siemienia. Wymieszać i dodać mąkę orkiszową wymieszaną ze solą.
Chleb orkiszowy z siemieniem
Wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyroścnięcia na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.