Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy z siemieniem
Do miski przełożyć zakwas. Dodać letnią wodę, olej oraz ziarna siemienia. Wymieszać i dodać mąkę orkiszową wymieszaną ze solą. Wyrobić jednolite ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do wyroścnięcia na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wygazować i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.
Po upieczeniu wierzch posmarować wodą, aby skórka nie była twarda i ułożyć na kratce do całkowitego wystudzenia.
Gotowe ciasto odstawić do wyroścnięcia na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wygazować i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.
Po upieczeniu wierzch posmarować wodą, aby skórka nie była twarda i ułożyć na kratce do całkowitego wystudzenia.