Sposób przygotowania:
Sezamowo-słonecznikowy chleb orkiszowy
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, len, zmielony słonecznik i sezamem oraz pokruszone drożdże. Jeżeli miód nie jest ciekły - topimy go na małym ogni w niewielkim naczyniu i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wymieszane składniki zagarniamy do środka i robimy wgłębienie. Teraz dolewamy kolejno oliwę z oliwek, miód i wodę, przy tym zagarniamy dużą łyżką mąkę, mieszając. Następnie długo i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką. Masa będzie lekko klejąca. Formę na nią smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, przekładamy do niej ciasto dociskając do brzegów, rogów (jeśli ciasto klei sięnam do ręki robimy to dłonią zwilżoną ciepłą wodą). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy w nim chleb przez około 45-50minut (sprawdzamy patyczkiem w środku czy się upiekł). Smacznego! Ps. Przepis inspirowany przepisem z bloga D. Świątkowskiej (www.mojewypieki.com), pochodzący z książki "The big book of bread" Anne Sheasby - jednak przedstawiony w wersji własnej.