Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Sezamowo-słonecznikowy chleb orkiszowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb orkiszowy zwykle kojarzy się z ciemnym pieczywem. Dziś jednak proponuję go w wydaniu jasnym, sezamowo - słonecznikowym.

Sezamowo-słonecznikowy chleb orkiszowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sezamowo-słonecznikowy chleb orkiszowy

 

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej, typ 630
  • 7 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka miodu malinowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + ilość do posmarowania formy
  • 1 łyżeczka słonecznika łuskanego - zmielonego
  • 1 łyżeczka sezamu - zmielonego + sezam w ilości do obsypania po wierzchu
  • 1 żółtko jajka
  • sezam (w ilości do obsypania po wierzchu)

Sposób przygotowania:

Sezamowo-słonecznikowy chleb orkiszowy
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, len, zmielony słonecznik i sezamem oraz pokruszone drożdże. Jeżeli miód nie jest ciekły - topimy go na małym ogni w niewielkim naczyniu i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wymieszane składniki zagarniamy do środka i robimy wgłębienie. Teraz dolewamy kolejno oliwę z oliwek, miód i wodę, przy tym zagarniamy dużą łyżką mąkę, mieszając. Następnie długo i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką. Masa będzie lekko klejąca. Formę na nią smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, przekładamy do niej ciasto dociskając do brzegów, rogów (jeśli ciasto klei sięnam do ręki robimy to dłonią zwilżoną ciepłą wodą). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy w nim chleb przez około 45-50minut (sprawdzamy patyczkiem w środku czy się upiekł). Smacznego! Ps. Przepis inspirowany przepisem z bloga D. Świątkowskiej (www.mojewypieki.com), pochodzący z książki "The big book of bread" Anne Sheasby - jednak przedstawiony w wersji własnej.
Sezamowo-słonecznikowy chleb orkiszowy
Odmierzamy 300ml wody - woda powinna być lekko ciepła - nie gorąca!
Sezamowo-słonecznikowy chleb orkiszowy
Słonecznik oraz sezam mielimy w odpowiedniej maszynce i dodajemy do miski z mąką. Mieszamy.
Sezamowo-słonecznikowy chleb orkiszowy
Wypełniamy keksówkę masą - najlepiej zrobić to wilgotną dłonią, aby ciasto nie kleiło się nam do ręki.
Sezamowo-słonecznikowy chleb orkiszowy
Posmarowany po wierzchu żółtkiem jajka chleb i obficie posypany sezamem wkładamy do piekarnika.