Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy z polentą
Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wodą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na następny dzień do dużej miski kruszymy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Następnie dodajemy namoczoną kaszę i pozostałe składniki - mieszamy łyżką lub mikserem - przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 30 - 40 minut).Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, odpowietrzamy, zagniatamy, aż stanie się elastyczne i formujemy bochenek wielkości formy 26x12x7. Foremkę spryskujemy oliwą/olejem, obsypujemy otrębami i wkładamy ciasto.Chleb spryskujemy wodą i posypujemy słonecznikiem (lub innym dodatkiem), przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Gdy chleb wyrośnie znów spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach przez około 30 - 40 minut. Smacznego :)
Ankha
Jesteśmy tym co jemy
Zgadzam się, a do tego - wbrew pozorom - nie zajmuje dużo czasu :)