SUPERPRZEPIS

Chleb orkiszowy z polentą

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Chleb orkiszowy z polentą Więcej zdjęć (5)

Pieczenie chleba w domu jest łatwe! Polecam ten chlebek, bo jest pyszny, skórka chrupiąca a środek mięciutki.

Składniki:

Chleb orkiszowy z polentą

 

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • + odrobina oleju do wysmarowania formy
  • + otręby do wysypania formy
  • + ziarno do obsypania chleba

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy z polentą
Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wodą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na następny dzień do dużej miski kruszymy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Następnie dodajemy namoczoną kaszę i pozostałe składniki - mieszamy łyżką lub mikserem - przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 30 - 40 minut).Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, odpowietrzamy, zagniatamy, aż stanie się elastyczne i formujemy bochenek wielkości formy 26x12x7. Foremkę spryskujemy oliwą/olejem, obsypujemy otrębami i wkładamy ciasto.Chleb spryskujemy wodą i posypujemy słonecznikiem (lub innym dodatkiem), przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Gdy chleb wyrośnie znów spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach przez około 30 - 40 minut. Smacznego :)
Chleb orkiszowy z polentą
W dużej misce kruszymy drożdże dodajemy wodę i mąkę
Chleb orkiszowy z polentą
Do wyrośniętych drożdży dodajemy namoczoną kaszkę
Chleb orkiszowy z polentą
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką
Chleb orkiszowy z polentą
Chleb przekładamy do formy spryskujemy wodą i posypujemy ziarnami