edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas upiekłam, a było ich już sporo. Chlebek ma piękny żółty kolor, a suszone pomidory idealnie pasują do smaku kukurydzy.

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami

Składniki:

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami
Siemię lniane zalać wrzątkiem i od razu zmiksować.

Siemię zalać 350 ml wrzątku, wymieszać, gorące zmiksować i odstawić do przestudzenia.

ETAP 2:

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami
Do miski robota wsypać obie mąki i wymieszać z solą.

Drożdże wymieszać ze szczyptą cukru i 100 ml letniej wody, odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidory pokroić w kosteczkę. Obie mąki wymieszać z solą.

ETAP 3:

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami
Do wymieszanej z solą mąki dodać zmiksowane siemię.

Dodać przestudzone siemię lniane i miksować na wolnych obrotach.

ETAP 4:

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami
Na końcu dodać oliwę i pokrojone pomidory.

W trakcie dodać najpierw wyrośnięty zaczyn, a następnie pokrojone pomidory i oliwę.
Wyrabiać kilka minut.

ETAP 5:

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami
Ciasto przełożyć do foremki.

Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić ją do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 40 stopni z termo obiegiem na około 30 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, podnieść temperaturę 200 stopni z termo obiegiem i piec około 60 minut.

ETAP 6:

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami
Upieczone ciasto wyjąć z foemki i wystudzic na kratce kuchennej.

Pozostawić w foremce kilka minut, a następnie wyjąć je i wystudzić na kratce kuchennej.

ETAP 7:

Przepis zaczerpnięty ze strony atelier smaku.