Sposób przygotowania:
Chleb z ziołami i żółtym serem
Połączyć ze sobą: drożdże ( najlepiej rozkrusz palcami ), sól, cukier, wodę i jajo ( całe ). Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Następnie do mąki dodaj wszystkie przyprawy, ser ( pokrój go w kostkę ), wlej płynne składniki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą do otrzymania ciasta i otrzymasz kulę. Teraz przykryj kulkę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia ( ok 20 - 30 min ). Jak ciasto wyrośnie, podziel na dwie kulki - jedną przykryj ściereczką. Drugą włóż do formy i wstaw do uprzednio nagrzanego prodiża/piekarnika. Piecz aż skórka się zarumieni ok. 30 - 40 min Temperatura pieczenia chlebusia to max 220*C Jak upiecze się pierwszy chlebuś, włóż drugi, do tej pory przykryty ręcznikiem, lub włóż obydwa za jednym pieczeniem. Posiadam prodiż więc piekę na raty, natomiast możesz jak najbardziej piec obydwa chlebki razem.
edytaha
kasperki2
tak 7 dag :)
edytaha
kasperki2
To jest bardziej pikantny, świetnie smakuje np. z kurczakiem czy żółty serem lub tylko posmarowany serkiem topionym i szyneczką. Wiesz u mnie jeden chlebuś od razu idzie w 30 min a najdłużej wytrzymał 2 dni. Spokojnie wytrzyma do 4 dni . Pozdrawiam i życzę smacznego :)
edytaha