Sposób przygotowania:
Chlebek orkiszowy z kiełbaską
Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażany na rozgrzanym oleju. Do zrumienionej kiełbaski wsypujemy paprykę i smażymy razem przez chwilę. Odstawiamy.
Do miski wsypujemy przesiane mąki i suche drożdże, sól, cukier, suszoną cebulę. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Miskę przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto w blaszce smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Do miski wsypujemy przesiane mąki i suche drożdże, sól, cukier, suszoną cebulę. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Miskę przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto w blaszce smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z blaszki i studzimy.