kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1040]

Chlebek orkiszowy z kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny chlebek. Chleb przygotowałam z mąki orkiszowej oraz mąki z krzycy. Do ciasta dodałam podsmażoną kiełbaskę. Wyszło pyszne i aromatyczne pieczywo. Polecam.

Chlebek orkiszowy z kiełbaską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek orkiszowy z kiełbaską

 

  • 100 g kiełbasy
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2,5 szkl mąki orkiszowej
  • 0,5 szkl mąki z krzycy
  • 1 op suszonych drożdży ( 7 g )
  • 1 łyżka suszonej cebuli w płatkach
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
  • szczypta cukru
  • keksówka 22 x 8 x 7
  • papier do pieczenia
  • zimna woda
  • sezam

Sposób przygotowania:

Chlebek orkiszowy z kiełbaską
Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażany na rozgrzanym oleju. Do zrumienionej kiełbaski wsypujemy paprykę i smażymy razem przez chwilę. Odstawiamy.

Do miski wsypujemy przesiane mąki i suche drożdże, sól, cukier, suszoną cebulę. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Miskę przykrywamy ściereczką.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto w blaszce smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Chlebek orkiszowy z kiełbaską
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto.
Chlebek orkiszowy z kiełbaską
Następnie zagniatamy ciasto na chleb i odstawiamy.
Chlebek orkiszowy z kiełbaską
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto na chleb.
Chlebek orkiszowy z kiełbaską
Ciasto w blaszce smarujemy wodą i posypujemy sezamem.