renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Chleb orkiszowy na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Chleb wykonany z dwóch rodzajów maki orkiszowej, na zakwasie z chleba. Tak naprawdę ten zakwas to tzw. "naciastek".

Chleb orkiszowy na zakwasie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb orkiszowy na zakwasie

 

  • 250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 g maki orkiszowej tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 litra wody
  • 1 szklanka ziaren (np. słonecznik, sezam, siemię lniane, pestki dyni)
  • 1 kromka chleba na zakwasie żytniego.

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy na zakwasie

Etap 1

Chleb orkiszowy na zakwasie
Na początek należy przygotować tzw. zakwas.

Najpierw przygotowujemy "naciastek". Kromkę chleba na zakwasie rozdrabniamy z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy i przechowujemy w lodówce minimum 3 dni.

Etap 2

Chleb orkiszowy na zakwasie
Na początek należy odważyć na wadze mąki.

Po 3 dniach zaczynamy pieczenie. Odważamy mąki.

Etap 3

Chleb orkiszowy na zakwasie
Do mąk dodajemy sól i szklankę rożnych ziaren.

Następnie dodajemy ziarna i sól.

Etap 4

Chleb orkiszowy na zakwasie
Następnie dodajemy zakwas i wodę i całość dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy zakwas i wodę, wszytko razem mieszamy.

Etap 5

Chleb orkiszowy na zakwasie
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 godzin.

Ciasto przekładamy do keksówki i pozostawiamy na ok 10 godzin do wyrośnięcia. po tym czasie pieczemy w 180 stopniach do tzw. "suchego patyczka".

Przed włożeniem do piekarnika można wierzch posypać np. sezamem.


Tagi:

pieczywo chleb