SUPERPRZEPIS

Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami

Chleb z razowej mąki orkiszowej na żytnim zakwasie z dużą ilością ziaren w środku i bardzo smaczną posypką na wierzchu z tych samych ziaren. Ma zwarty i miękki miąższ z dużą ilością drobnych dziurek. Smaczny i bogaty w wartościowe składniki.

Składniki:

Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami

 

  • ZACZYN:
  • aktywny zakwas żytni – 100 g
  • woda – 150 g
  • mąka orkiszowa t.2000 – 120 g

 

  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • cały zaczyn
  • mąka orkiszowa t.2000 – 350 g
  • mąka pszenna t. 650 – 50 g
  • woda – 330 mililitrów
  • melasa -1 łyżeczka
  • siemię lniane – 30 g
  • sezam jasny – 20 g
  • sezam czarny – 10 g
  • płatki owsiane – 40 g
  • słonecznik – 50 g
  • drożdże instant – 1/3 łyżeczki
  • sól – 1,5 łyżeczki

 

  • POSYPKA:
  • siemię lniane – 1/2 łyżki
  • sezam jasny – 1/2 łyżki
  • sezam czarny – 1/2 łyżki
  • płatki owsiane – 1/2 łyżki
  • słonecznik – 1/2 łyżki

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami

ETAP 1:

Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Zaczyn po dwunastu godzinach wyrastania.

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 12 godzin.

ETAP 2:

Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Płatki owsiane i pozostałe ziarna wymieszać.

Wszystkie ziarna i płatki przełożyć do miski i wymieszać.

ETAP 3:

Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Wyrośnięty zaczyn wymieszać z wodą w misce.

Gotowy zaczyn przełożyć do misy miksera, wlać wodę i wymieszać.

ETAP 4:

Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Do miski miksera dodać pozostałe składniki.

Dodać pozostałe składniki ciasta

ETAP 5:

Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić.

i dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasto dwukrotnie odgazować. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami foremki o wymiarach 30x11 cm. Cisto posypać mieszanką ziaren i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Foremkę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte ciasto spryskać wodą i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.