Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnamiETAP 1:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 12 godzin.
ETAP 2:
Wszystkie ziarna i płatki przełożyć do miski i wymieszać.
ETAP 3:
Gotowy zaczyn przełożyć do misy miksera, wlać wodę i wymieszać.
ETAP 4:
Dodać pozostałe składniki ciasta
ETAP 5:
i dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasto dwukrotnie odgazować. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami foremki o wymiarach 30x11 cm. Cisto posypać mieszanką ziaren i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Foremkę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte ciasto spryskać wodą i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.