Sposób przygotowania:
Tarta z porem, szynką i paprykąCiasto
Mąkę szybko siekamy z masłem i jajkiem, lekko solimy. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Spód
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wykładamy naczynie do tart. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekamy kilka minut, aż będzie lekko złote.
Nadzienie
Jajka dokładnie roztrzepujemy ze śmietaną. Szynkę, pora i paprykę kroimy dość drobno i podsmażamy na oleju. Ser ścieramy na tarce. Wszystko łączymy i doprawiamy do smaku.
Pieczenie
Masę wylewamy na spód tarty i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach, do ścięcia nadzienia i przyrumienienia.