WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tarta z porem, szynką i papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wytrawna tarta z tego, co znajdziemy w lodówce. Tym razem z szynką, porem i żółtą papryką z dodatkiem żółtego sera.

Tarta z porem, szynką i papryką

Składniki:

Tarta z porem, szynką i papryką

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Tarta z porem, szynką i papryką

Ciasto

Tarta z porem, szynką i papryką
Ciasto najlepiej zagnieść rano, gdy będziemy piekli wieczorem.

Mąkę szybko siekamy z masłem i jajkiem, lekko solimy. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Spód

Tarta z porem, szynką i papryką
Pilnujemy, by zbyt mocno nie podpiec spodu.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wykładamy naczynie do tart. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekamy kilka minut, aż będzie lekko złote.

Nadzienie

Tarta z porem, szynką i papryką
Podsmażone składniki dodajemy do masy jajecznej.

Jajka dokładnie roztrzepujemy ze śmietaną. Szynkę, pora i paprykę kroimy dość drobno i podsmażamy na oleju. Ser ścieramy na tarce. Wszystko łączymy i doprawiamy do smaku.

Pieczenie

Tarta z porem, szynką i papryką
Tartę pieczemy do przyrumienienia nadzienia.

Masę wylewamy na spód tarty i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach, do ścięcia nadzienia i przyrumienienia.