SUPERPRZEPIS

Kruche miseczki z farszem mięsnym

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kruche miseczki z farszem mięsnym Więcej zdjęć (2)

Podałam na obiad z sosem czosnkowym , ale czerwony barszczyk też do nich pasuje. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

Kruche miseczki z farszem mięsnym

ciasto:

nadzienie:

Sposób przygotowania:

Kruche miseczki z farszem mięsnym

ETAP 1:

Kruche miseczki z farszem mięsnym
Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować.

Masło posiekać z mąką, dodać sól oraz proszek do pieczenia i 1/2 szklanki wody, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić w lodówce około 30 minut.

ETAP 2:

Kruche miseczki z farszem mięsnym
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać.

Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do mięsa mielonego, doprawić solą, pieprzem ziołowym i czarnym.

ETAP 3:

Kruche miseczki z farszem mięsnym
Formujemy podnosząc brzegi małe miseczki.

Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć większe krążki ( około 10 cm średnicy), na środku położyć nadzienie i podnosząc brzeg ciasta uformować miseczki,

ETAP 4:

Kruche miseczki z farszem mięsnym

ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 200 st około 25-30 minut, podajemy z sosem czosnkowym.