Sposób przygotowania:
Chlebek paprykowy
Drożdże rozcieramy z cukrem,dwoma łyżkami mąki i pół szklanki ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Papryczkę rozkrawamy,usuwamy pestki i drobniutko kroimy. Do mąki dajemy sól,olej ,paprykę w proszku,drobno pokrojoną papryczkę,drożdże i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasta,wyrabiając około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do foremki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej olejem i posypanej otrębami.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie chlebek pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony studzimy.