Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chlebek paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny,pikantny chlebek.Pierwszy raz taki piekłam i bardzo mi posmakował.Idealny na kolację, u mnie do takiego chleba wystarczy tylko masełko.

Chlebek paprykowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek paprykowy

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około 300 ml ciepłej wody
  • 5 dag drożdży
  • półtorej łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała ostra papryczka
  • dodatkowo:
  • olej do posmarowania formy
  • otręby pszenne do posypania formy
  • mąka pszenne do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Chlebek paprykowy
Drożdże rozcieramy z cukrem,dwoma łyżkami mąki i pół szklanki ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Papryczkę rozkrawamy,usuwamy pestki i drobniutko kroimy. Do mąki dajemy sól,olej ,paprykę w proszku,drobno pokrojoną papryczkę,drożdże i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasta,wyrabiając około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do foremki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej olejem i posypanej otrębami.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie chlebek pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony studzimy.
Chlebek paprykowy
Składniki na chlebek w misce,przygotowane do zagniatania.
Chlebek paprykowy
Upieczony już chlebek,studzimy z foremce.