Sposób przygotowania:
Chlebek pita zamiast kanapek dziś z rybą
Do mąki dodajemy resztę składników i drożdże rozpuszczone w wodzie. Dokładnie wyrabiamy ok 10 min i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Dzielimy ciasto na 8 ( ja robię dla małej z 2 kawałków 4) części, wyrabiamy i rozwałkowujemy na placuszki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia - ok 20-30minut.I teraz albo - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st ok 10 min, blacha na której pieczemy tez musi być nagrzana, a w piekarniku z termoobiegiem 200 st - smażymy na rozgrzanej, nie smarowanej patelni teflonowej obracając raz po 20 sek, drugi raz po 2-3 min i ostatni raz obracając dopiekamy na złoty kolor.Chlebki są chrupiące na zewnątrz a lekko wilgotne w środku- przepis może nie jest idealny, ale nam odpowiada jego smak Smażone na patelni nie puchną- ale można je spokojnie rozkroić nożem. Filety rozmrażamy, osuszamy, przyprawiamy i panierujemy w mące,jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na złoty kolor. Każdy chlebek smarujemy sosem czosnkowym, wkładamy liść sałaty, ogórek i paprykę pokrojone w paski.