przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Chlebowe paluszki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciekawa i tania przekąska - znika błyskawicznie!

Chlebowe paluszki z serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebowe paluszki z serem

 

  • 10 kromek białego chleba
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 - 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Chlebowe paluszki z serem
Przyznam Wam od razu,że robiłam te przekąski pierwszy raz i popełniłam błąd używając do niej 'wczorajszego' chleba. Wyszło ekonomiczniej, jednak łatwiej z pewnością paluszki uformować z mięciutkiego, świeżego chleba. Taki też Wam tutaj polecam.
Należy poodcinać nożem skórki od chleba. Kromeczki rozwałkowujemy.
Ser kroimy w słupki średniej grubości.
Do środka rozwałkowanego chleba wkładamy po słupku sera żółtego sera i zawijamy w ruloniki. Nierówne końcówki odcinamy i owijamy ruloniki nitką, tak aby się nie porozpadały.

Każdy paluszek smarujemy oliwą i kładziemy na wysmarowanej oliwą folii aluminiowej. Pieczemy około 10 min w temp. 200° na rumiano.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilkę, aż paluszki przestygną odrobinę (nie chcemy poparzyć palców przecież :) ) i zdejmujemy nitki. Jemy na ciepło, choć na zimno też są całkiem niezłe.
Chlebowe paluszki z serem
Kromki chleba pozbawione skórek rozwałkowujemy uważnie.
Chlebowe paluszki z serem
NItka, którą owijamy paluszki nie powinna być ściśnięta zbyt mocno.
Chlebowe paluszki z serem
To fajna przekąska do piwa, czy też do podjadania przy oglądaniu filmu :)