misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Chłodniczek z groszku i mięty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zmieszaj groszek, sałatę, dymkę, miętę i ....

Chłodniczek z groszku i mięty

Składniki:

Chłodniczek z groszku i mięty

 

  • 4 filiżanki łuskanego młodego zielonego groszku
  • 12 liści sałaty, pokrojonych
  • 12 dymek, posiekanych
  • 1/3 filiżanki posiekanych listków mięty
  • 1 filiżanka wody
  • 4 filiżanki bulionu z kurczaka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeże zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Chłodniczek z groszku i mięty
Zmieszaj groszek, sałatę, dymkę, miętę i wodę w garnku. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu (groszek powinien zrobić się bardzo miękki). Dolej bulion.
Zmiksuj wszystko w mikserze tak, aby uzyskać gładką konsystencję.
Przelej do miski i dodaj kwaśną śmietanę. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.