Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Chłodnik botwinkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Taki chłodnik doskonale sprawdzi się podczas gorących dni, a smak botwinki bardzo dobrze komponuje się z jajkami.

Chłodnik botwinkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik botwinkowy

 

  • botwinka 1 pęczek
  • woda 1,5 szklanki
  • ogórek zielony 2 szt
  • koperek 1 pęczek
  • kefir 400 ml
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól do smaku
  • jajka ugotowane na twardo 2 szt
  • ziemniaki 2 szt

Sposób przygotowania:

Chłodnik botwinkowy
Gotujemy wodę, solimy. Wrzucamy pokrojone w kostkę buraczki oraz ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Liście botwinki dokładnie płuczemy, kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy przez 5 minut, następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy, aż ostygnie.

Dodajemy posiekany koperek, pokrojone w kostkę ogórki i wlewamy kefir. Przyprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Ugotowane na twardo jajka kroimy na kawałki i dodajemy do zupy. Przed podaniem wstawiamy do lodówki. 
Chłodnik bowinkowy
Ziemniaki i buraczki kroimy w kostkę i gotujemy
Chłodnik bowinkowy
Dodajemy dokładnie wypłukane, pokrojone liście
Chłodnik bowinkowy
Wlewamy kefir, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą
Chłodnik bowinkowy
Dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone jajka

Tagi:

chłodnik zupa