iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Botwinkowy chłodnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupka typu chłodnik z maluśkich słodkich buraczków do tego liście młodego buraka, ogórek, jajko troszkę rzodkiewki. Dla smakowitości i obfitości młody ziemniak i jajko.

Botwinkowy chłodnik

Składniki:

Botwinkowy chłodnik

 

Sposób przygotowania:

Botwinkowy chłodnik
Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy na ćwiartki.

Młode ziemniaki dobrze myjemy , gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.

Odcinamy małe buraczki z botwinki myjemy je kroimy w kostkę i zalewamy woda . Wody nie za dużo, tylko tyle aby zakryła buraki. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy buraczki robią się miękkie dodajemy do nich pokrojone liście buraków. Gotujemy kilka minut. Dajemy sok z połowy cytryny.

Rzodkiewki myjemy obieramy ścieramy na tarce. Ogórka myjemy także ścieramy. Koperek siekamy. Mieszamy wszystko z maślanką i jogurtem. Solimy do smaku, dajemy odrobinę cukru dla smaku. Chłodzimy mocno. Podajemy z kawałkami jajka i ziemniaka.

Tagi:

jajko jajka