Sposób przygotowania:
Botwinkowy chłodnik
Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy na ćwiartki.
Młode ziemniaki dobrze myjemy , gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
Odcinamy małe buraczki z botwinki myjemy je kroimy w kostkę i zalewamy woda . Wody nie za dużo, tylko tyle aby zakryła buraki. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy buraczki robią się miękkie dodajemy do nich pokrojone liście buraków. Gotujemy kilka minut. Dajemy sok z połowy cytryny.
Rzodkiewki myjemy obieramy ścieramy na tarce. Ogórka myjemy także ścieramy. Koperek siekamy. Mieszamy wszystko z maślanką i jogurtem. Solimy do smaku, dajemy odrobinę cukru dla smaku. Chłodzimy mocno. Podajemy z kawałkami jajka i ziemniaka.
Młode ziemniaki dobrze myjemy , gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
Odcinamy małe buraczki z botwinki myjemy je kroimy w kostkę i zalewamy woda . Wody nie za dużo, tylko tyle aby zakryła buraki. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy buraczki robią się miękkie dodajemy do nich pokrojone liście buraków. Gotujemy kilka minut. Dajemy sok z połowy cytryny.
Rzodkiewki myjemy obieramy ścieramy na tarce. Ogórka myjemy także ścieramy. Koperek siekamy. Mieszamy wszystko z maślanką i jogurtem. Solimy do smaku, dajemy odrobinę cukru dla smaku. Chłodzimy mocno. Podajemy z kawałkami jajka i ziemniaka.