Sposób przygotowania:
Chłodnik botwinkowy Eligotowanie wywaru
Porcję rosołową umyć, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i posolić. Gotować aż mięso będzie miękkie. Wyjąć porcję rosołową,mięso oddzielić od skóry, kości i pokroić.
przygotowanie botwinki
Botwinkę umyć,odciąć buraczki i łodygi. Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście pokroić,łodygi posiekać. Przygotowane składniki włożyć do garnka, zalać małą ilością wywaru drobiowego, dodać ocet i gotować około 5 minut. Ugotowaną botwinkę schłodzić.
przygotowanie ogórków
Ogórki zielone umyć i obrać ze skórki. Obrane ogórki pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie rzodkiewek
Rzodkiewki odciąć od liści,umyć i drobno pokroić. Z ładnych,zielonych liści rzodkiewek odciąć łodyżki. Liście umyć i pokroić.
przygotowanie cebulki i koperku
Młodą zieloną cebulkę i koperek,umyć,osuszyć i pokroić.
przygotowanie chłodnika
Wyjąć z lodówki zimną śmietanę,jogurt grecki i kefir. Do dużej miski włożyć przygotowane warzywa,ugotowaną botwinkę, pokrojone mięso, śmietanę, jogurt, kefir i wymieszać. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Chłodnik przełożyć do garnka, przykryć i włożyć do lodówki na cztery godziny. Jajka ugotować na twardo, obrać z łupinek i przekroić na połówki. Chłodnik rozlać na talerze i dodać po dwie połówki jajka. Smacznego!