Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Chłodnik z botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na chłodnik z botwinki zawsze czekam cały rok - to jeden z moich ulubionych chłodników. Warto wypróbować.

Chłodnik z botwinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik z botwinki

 

  • 1 pęczek botwinki
  • 500 ml kefiru
  • kucharek
  • cukier
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek zielony
  • 2 jajka
  • 1 pęczek kopru

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki
Buraczki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Liście i łodygi botwinki umyć u i drobno posiekać. Połączyć razem. Zalać wodą (tak, aby tylko przykryć botwinkę) i posypać kucharkiem. Gotować do miękkości. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Rzodkiewkę i ogórka zetrzeć na grubych oczkach. Do botwinki dodać kefir oraz rzodkiewkę z ogórkiem. Koperek posiekać. Dodać do chłodnika. Wszystko razem wymieszać, można doprawić cukrem. Przed podaniem mocno schłodzić. Podawać z pokrojonym jajkiem.
Chłodnik z botwinki
Starte buraki i posiakane liście i łodygi wymieszać.
Chłodnik z botwinki
Botwinkę zalać wodą i gotować do miękkości.
Chłodnik z botwinki
Jajka zalać wodą i ugotować na twardo ostudzić.
Chłodnik z botwinki
Wszystkie składniki wymieszać i dodać koper.

Tagi:

jajko jajka