mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Chłodnik buraczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny, orzeźwiający chłodnik z buraczków:)

Chłodnik buraczkowy

Składniki:

Chłodnik buraczkowy

 

  • pęczek botwinki
  • sok z cytryny
  • pęczek dymki lub szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 800-900 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik buraczkowy
Buraczki z botwinki obieram, płuczę i kroję na plasterki, z kolei łodygi kroję na mniejsze kawałki. Do garnka wlewam ok.1,5 litra zimnej wody, dodaję łyżeczkę soli i doprowadzam do zagotowania. Dodaję buraczki i łodygi. Dodaję sok z cytryny i gotuję całość około 10 minut. Następnie dodaję do buraczków pokrojone liście z botwinki. Gotuję kolejne 10 minut. Pozostawiam do ostudzenia. Jogurt łączę z drobno posiekaną cebulką dymką lub szczypiorkiem oraz koperkiem. Dodaję zieleninę do buraczków do garnka. Doprawiam chłodnik do smaku solą i pieprzem. Chłodnik podaję dobrze schłodzony z kleksem jogurtu i jajkiem na twardo.