iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Chłodnik buraczkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki chłodnik można podawać na obiad oraz na kolację. Jest orzeźwiający, bardzo smaczny i zdrowy. Możemy posypać też koprem.

Chłodnik buraczkowy

Składniki:

Chłodnik buraczkowy

 

  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • średni pęczek szczypioru,
  • 200 ml zsiadłego mleka,
  • 1 ogórek zielony,
  • 3 buraczki.

Sposób przygotowania:

Chłodnik buraczkowy
Buraczki gotujemy na miękko, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zsiadłe mleko miksujemy z jogurtem i przekładamy do średniego garnka, dodajemy buraczki, startego na grubych oczkach ogórka oraz posiekany szczypior, słodzimy, solimy. Odstawiamy na 30 minut. do lodówki aby się schłodził.