goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Chłodnik na botwince

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W sam raz na zbliżające się coraz upalniejsze dni

Chłodnik na botwince Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chłodnik na botwince

 

  • maślanka 1 l
  • botwina 1 pęczek
  • ogórek 2 sztuki
  • koperek 1 pęczek
  • zielona cebulka 1 pęczek
  • sól
  • kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Chłodnik na botwince
Botwinkę dokładnie płuczemy, buraki młode oczyszczamy i wraz z botwinką drobno siekamy. Gotujemy około 5 minut z niewielkiej ilości wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Studzimy Maślankę przelewamy do garnka/miseczki. Do niej dajemy drobno pokrojonego ogórka, następnie przestudzoną botwinkę wraz z wodą w której się gotowała. Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz zieloną cebulkę. Doprawiamy do smaku, schładzamy w lodówce min. 2 godziny przed podaniem.
Chłodnik na botwince
Do maślanki dajemy pokrojonego drobno ogórka
Chłodnik na botwince
Ugotowaną i przestudzoną botwinkę dodajemy do maślanki
Chłodnik na botwince
Koperek oraz zieloną cebulkę drobno siekamy