edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 152]

Chłodnik z cukinii i ogórka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chłodnik na bazie maślanki z dodatkiem cukinii, świeżego ogórka, mięty, czosnku, posiekanego koperku.

Chłodnik z cukinii i ogórka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik z cukinii i ogórka

 

  • 500 ml maślanki
  • 1 duża cukinia
  • 1 ogórek
  • Świeża mięta
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeży koperek
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chłodnik z cukinii i ogórka
1. Cukinię myjemy, kroimy i podsmażamy na patelni do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Ogórka obieramy i kroimy.

3. Maślankę przelewamy do naczynia blendera i dodajemy usmażoną cukinie, pokrojonego ogórka, miętę, ząbki czosnku, posiekany koperek oraz pieprz i sól,. Miksujemy wszystkie składniki.

4. Całość wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.

5. Przed podaniem prażymy na suchej patelni migdały i posypujemy na wierzchu chłodnika.
Chłodnik z cukinii i ogórka
Cukinie myjemy, kroimy i podsmażamy na patelni dodając sól i pieprz.
Chłodnik z cukinii i ogórka
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy drobno
Chłodnik z cukinii i ogórka
Maślankę przelewamy do naczynia blendera i dodajemy cukinię i ogórka
Chłodnik z cukinii i ogórka
Dodajemy do maślanki świeżą miętę oraz ząbki czosnku