WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Chłodnik z buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny chłodnik z buraczków i botwiny. Z dodatkiem kefiru i koperkiem. Idealny z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami.

Chłodnik z buraczków

Składniki:

Chłodnik z buraczków

 

  • 3 buraczki
  • 1 pęczek młodej botwinki
  • 400 g kefiru
  • 400 g śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • sól i cukier

Sposób przygotowania:

Chłodnik z buraczków

Buraki

Chłodnik z buraczków
Buraczki ścieramy na tarce i gotujemy aż zmiękną.

Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą kilka cm powyżej buraków, lekko solimy i gotujemy, aż zmiękną.

Botwinka

Chłodnik z buraczków
Botwinkę kroimy drobno i dodajemy do buraczków.

Botwinkę myjemy i drobno kroimy. Dodajemy do buraków i gotujemy razem kilka minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Dodatki

Chłodnik z buraczków
Ogórka ścieramy na grubej tarce i dodajemy do chłodnika.

Do buraczków dolewamy kefir i śmietanę. Dodajemy startego ogórka, koperek i szczypior. Doprawiamy do smaku i podajemy.