Sposób przygotowania:
Chłodnik buraczkowy z jajkiem
Botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą. Liście z łodyżkami drobno pokroić, buraczki drobno pokroić. W garnku zalać wodą i z kostką rosołową gotować z 15 minut, wystudzić.
Ogórki, rzodkiewki zetrzeć na tarce grubsze oczka (używam tarki do sera), wsypać do botwinki, wymieszać.
Dodać posiekany koperek, cukier, pieprz mielony, czosnek wyciśnięty z praski, ocet jabłkowy, sól, wlać śmietanę, jogurt i wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Ogórki, rzodkiewki zetrzeć na tarce grubsze oczka (używam tarki do sera), wsypać do botwinki, wymieszać.
Dodać posiekany koperek, cukier, pieprz mielony, czosnek wyciśnięty z praski, ocet jabłkowy, sól, wlać śmietanę, jogurt i wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.