ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 624]

Chłodnik buraczkowy z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepszy, najsmaczniejszy chłodnik z buraczków. Idealny na letnie upały. Jest aromatyczny, orzeźwiający.

Chłodnik buraczkowy z jajkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chłodnik buraczkowy z jajkiem

 

  • botwinka 4 pęczki,
  • woda 1 litr,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • ogórek zielony 2 sztuki większy,
  • rzodkiewki 2 pęczki,
  • cukier 3-4 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • sól 1-2 łyżeczki,
  • ocet jabłkowy 3 łyżki,
  • śmietana 18% 330 gram 1 opakowanie,
  • jogurt naturalny 380 gram 3 opakowania,
  • koperek świeży 2 pęczki

Sposób przygotowania:

Chłodnik buraczkowy z jajkiem
Botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą. Liście z łodyżkami drobno pokroić, buraczki drobno pokroić. W garnku zalać wodą i z kostką rosołową gotować z 15 minut, wystudzić.

Ogórki, rzodkiewki zetrzeć na tarce grubsze oczka (używam tarki do sera), wsypać do botwinki, wymieszać.

Dodać posiekany koperek, cukier, pieprz mielony, czosnek wyciśnięty z praski, ocet jabłkowy, sól, wlać śmietanę, jogurt i wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Chłodnik buraczkowy z jajkiem
Buraczki, botwinka musi być ugotowana do miękkości.
Chłodnik buraczkowy z jajkiem
Na trace do żółtego sera ścieram ogórki,rzodkiewki.
Chłodnik buraczkowy z jajkiem
Koperek rozdrabniam w rozdrabniaczu, jest mocniejszy aromat.
Chłodnik buraczkowy z jajkiem
Po połączeniu składników schować do lodówki na 1 godzinę.
Chłodnik buraczkowy z jajkiem