Sposób przygotowania:
Chłodnik litewski
Buraczki i marchewki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Liście i łodygi kroimy i dodajemy do warzyw. Podlewamy wodą i gotujemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Rzodkiewki i ogórki kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Wlewamy schłodzoną maślankę oraz kefir i dodajemy posiekany koperek.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Liście i łodygi kroimy i dodajemy do warzyw. Podlewamy wodą i gotujemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Rzodkiewki i ogórki kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Wlewamy schłodzoną maślankę oraz kefir i dodajemy posiekany koperek.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem.