Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Chłodnik litewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i orzeźwiająca zupka, przygotowana z młodych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na upalne dni.

Chłodnik litewski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik litewski

 

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 2 młode marchewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka rzodkiewki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek koperku
  • 500 ml kefiru
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • 200 ml maślanki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski
Buraczki i marchewki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

Liście i łodygi kroimy i dodajemy do warzyw. Podlewamy wodą i gotujemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Rzodkiewki i ogórki kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Wlewamy schłodzoną maślankę oraz kefir i dodajemy posiekany koperek.

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Chłodnik litewski
Buraczki i marchewki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Chłodnik litewski
Liście i łodygi kroimy i dodajemy do warzyw. Podlewamy wodą i gotujemy przez 15 minut.
Chłodnik litewski
Rzodkiewki i ogórki kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do garnka.
Chłodnik litewski
Wlewamy schłodzoną maślankę oraz kefir i dodajemy posiekany koperek.