Sposób przygotowania:
Chłodnik ogórkowo-gruszkowy
Ogórka i gruszkę umyć, gruszkę obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Ogórka zostawić ze skórką, jeśli ma już wykształcone pesteczki to usunąć środek łyżeczką, pozostały miąższ pokroić w kostkę. Do wysokiego naczynia przełożyć gruszkę, ogórka, wlać mleko i jogurt/śmietanę, dodać 1 łyżkę mięty i zmiksować. Następnie doprawić odrobinką soli i mielonego pieprzu, można dodać kilka kropli Tabasco. Jeżeli wszystkie składniki użyte do przygotowania były dobrze schłodzone to możemy podawać od razu, ale lepiej jest odstawić chłodnik na kilka godzin do lodówki. (inspiracja: kuchnia.tv)
msewka
Sarenka
Pyza
Sarenka, nic prostszego jak spróbować! Można dodać do małej ilości i posmakować. Chociaż, jak dla mnie, mocny aromat mięty, w połączeniu ze słodkością gruszki i ogórka, jest w tym chłodniku wystarczający.
A.B.
Bahus