oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Chłodnik pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chłodniki pomarańczowy podawać z biszkoptami.

Chłodnik pomarańczowy

Składniki:

Chłodnik pomarańczowy

 

  • pomarańcza 3 szt
  • białe wino 0,5 l
  • cukier 15 dkg
  • jaja 2 szt
  • biszkopty 10 szt
  • sucharki 10 szt
  • woda 1 l

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik pomarańczowy
Skórkę z jednej pomarańczy (dokładnie umytej w gorącej wodzie) cienko skrajać, ugotować, przecedzić wywar, włożyć sucharki i razem zagotować. Dodać wino, łyżeczkę otartej skórki pomarańczowej, sok z dwu pomarańcz oraz cukier. ''Zaciągnąć'' zupę dokładnie roztartymi żółtkami. Jedną pomarańczę obrać, pokrajać w cienkie plasterki, wrzucić do chłodniku i wstawić zupę na 1 godz. na dolną półkę lodówki. Podawać z biszkoptami.

Tagi:

biszkopt