kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 895]

Chłodnik truskawkowy z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ta zupa kojarzy mi się z dzieciństwem gdyż często gościła na naszym stole. Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i pełna truskawek.

Chłodnik truskawkowy z wanilią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chłodnik truskawkowy z wanilią

 

  • 800g truskawek
  • 4 szklanki wody
  • pół laski wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody)
  • płaska łyżeczka soli
  • makaron o dowolnym kształcie

Sposób przygotowania:

Chłodnik truskawkowy z wanilią
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy na palniku do zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu.
Chłodnik truskawkowy z wanilią
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i wydrążoną laskę wanilii.
Chłodnik truskawkowy z wanilią
Kisiel mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści.

Tagi:

makaron