Sposób przygotowania:
Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu
1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Miękki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejał i studzimy.
2. Borówki płuczemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy kardamon, cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. Dokładnie miksujemy.
3. Do miski przekładamy jogurt naturalny ( najlepiej bardzo zimny z lodówki ), następnie do jogurtu wlewamy mus jagodowy i dokładnie mieszamy ( nie miksujemy ) do połączenia się składników. Najlepiej to robić specjalną rózgą do ubijania jajek.
4. Przygotowany chłodnik rozlewamy do miseczek, nakładamy na porcje makaronu i dekorujemy borówkami. Chłodnik możemy podać od razu ( jeżeli jogurt był bardzo zimny ) lub schłodzić w lodówce.
Smacznego.
2. Borówki płuczemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy kardamon, cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. Dokładnie miksujemy.
3. Do miski przekładamy jogurt naturalny ( najlepiej bardzo zimny z lodówki ), następnie do jogurtu wlewamy mus jagodowy i dokładnie mieszamy ( nie miksujemy ) do połączenia się składników. Najlepiej to robić specjalną rózgą do ubijania jajek.
4. Przygotowany chłodnik rozlewamy do miseczek, nakładamy na porcje makaronu i dekorujemy borówkami. Chłodnik możemy podać od razu ( jeżeli jogurt był bardzo zimny ) lub schłodzić w lodówce.
Smacznego.