lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Muszle faszerowane fenkułem i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Natchnienie dziś miałam więc na obiad podłam muszle makaronowe nadziewane farszem. Rodzince smakowało jak dla mnie to największa nagroda. Uśmiech i zadowolenie to coś najcudowniejszego.

Muszle faszerowane fenkułem i ricottą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Muszle faszerowane fenkułem i ricottą

Składniki:

  • muszle 35 szt
  • ricotta 500 g
  • szpinak świeży 20 listków
  • parmezan 100 g
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek 3 ząbki sprasowany
  • szynka wieprzowa 200 g

Dodatkowo:

  • masło 50 g
  • mąka 2 łyżki
  • mleko 2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • fenkuł ( natka z dwóch bulw)
  • ser żółty 200 g

Sposób przygotowania:

Muszle faszerowane fenkułem i ricottą

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, przepłukujemy pod zimną wodą by się nie sklejał. Do miseczki wkładamy ricottę, dodajemy sól, pieprz i czosnek sprasowany do smaku. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Szynkę kroimy drobno, łączymy razem z ricottą i wyrabiamy farsz.

Beszamel:

Masło 50 g rozpuszczamy na patelni, dodajemy make 2 łyżki i mieszamy. Kiedy nam się "rozpuści mąka" wlewamy mleko 2 szklanki i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę fenkułu.Gotowy beszamel przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco

Ps. Czuć lekko anyż w beszamelu, danie bardzo smaczne wychodzi.

Muszle faszerowane fenkułem i ricottą
Do miseczki wkładamy ricottę, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą
Szpinak świeży, taki ogródkowy myjemy i obcinamy ogonki.
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą
Szynkę kroimy drobno i dodajemy do ricotty
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą
Szpinak umyty kroimy drobno i dodajemy do reszty składników.
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą
Masło 50 g rozpuszczamy na patelni, dodajemy make 2 łyżki i mieszamy. Kiedy nam się "rozpuści mąka" wlewamy mleko 2 szklanki i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę fenkułu.
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą
Gotowy beszamel przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie.