Sposób przygotowania:
Muszle faszerowane fenkułem i ricottąWykonanie:
Makaron gotujemy al dente, przepłukujemy pod zimną wodą by się nie sklejał. Do miseczki wkładamy ricottę, dodajemy sól, pieprz i czosnek sprasowany do smaku. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Szynkę kroimy drobno, łączymy razem z ricottą i wyrabiamy farsz.
Beszamel:
Masło 50 g rozpuszczamy na patelni, dodajemy make 2 łyżki i mieszamy. Kiedy nam się "rozpuści mąka" wlewamy mleko 2 szklanki i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę fenkułu.Gotowy beszamel przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco
Ps. Czuć lekko anyż w beszamelu, danie bardzo smaczne wychodzi.